گفتار درمانی

گفتار درمانی در کلینیک تحصیلی و روان شناسی تلاش

بعضی از کودکان، می‌توانند صحبت کنند، اما گفتار و کلمات را نمی‌توانند روان ادا کنند، آن‌ها نمی‌توانند افکار خود را در یک جمله کامل بیان کنند، چون کلمات یا هجا‌های صوتی را به صورت شکسته می‌گویند که این امر، باعث می‌شود نتوانند گفتگوی صریحی داشته باشند؛ این مشکلات به عنوان یک مانع، برای برقراری ارتباط با کودک به شمار می‌رود و در بعضی موارد می‌تواند اعتماد به نفس اطفال را نسبت به خود کمتر کند. این مسائل را می‌توان از طریق گفتار درمانی مورد بررسی و درمان قرار داد. در این بخش درباره گفتار درمانی برای کودکان صحبت می‌شود و برخی از بازی‌ها و فعالیت‌هایی را که می‌توانید در خانه انجام دهید، ذکر شده است.

گفتار درمانی، یک روش مداخله زبان است که بر بهبود گفتار کودک، توانایی وی در تشخیص گفتار و غلبه بر مشکلات مانند بیان ضعیف، اختلال (تکرار صدا، کلمه یا عبارت) و اختلالات واجی و صدا، تمرکز دارد، این کمک می‌کند که کودک بتواند از طریق زبان کلامی و غیر کلامی بیان بهتری داشته باشد؛ این تمرکز بر روی تفسیر و روایی برای شکل دادن به صداها، کلمات و واج‌ها قرار دارد.

 

کدام کودکان به گفتاردرمانی نیاز دارند؟

کودکان مبتلا به مشکلات گفتاری، در سخن گفتن معمولا از روحیه‌ بالایی برخوردار نیستند. گفتار درمانی جهت کمک به کودکان در مورد این مشکل، این مسئولیت را بر عهده دارد و تنظیم حجم صدا برای کودکانی که با این مشکل مواجه هستند از جمله اقدامات در گفتار درمانی است. اغلب کودکانی که دچار این مشکل هستند معمولا یا از کمترین میزان حجم صدای خود استفاده می‌کنند و یا بیشترین میزان حجم صدا. تمرکز اصلی در گفتار درمانی بر میزان حجم صدای تولید شده برای رفع ناهنجاری‌های گفتاری در کودک به شمار می‌رود و همین طور از طریق تصویر، علامت و شکل نوشتاری.

کودکانی که از اختلالات گفتاری رنج می‌برند، انتقال پیام به دیگران با استفاده از کلمات، جملات و نوشتن برای آن‌ها دشوار است؛ آن‌ها همچنین تلاش می‌کنند که گرامر را به درستی استفاده کنند و کلمات را در جمله بیان و حوادث را توصیف کنند. هدف از گفتار درمانی، این است که در این زمینه‌ها تمرین کنند و به طور کلی، کودکان تمایلی به صحبت کردن یا صحبت کردن با وقفه ندارند. دشوار است که آنچه را که می‌خواهند بگویند، را درک کنید، اما این بدان معنا نیست که کودک نیاز به درمان دارد.

چگونه باید متوجه شویم که کودکمان نیاز به گفتار درمانی دارد؟

نیاز است بدانید در چه سطحی از مشکل‌هایی از این قبیل، گفتار درمانی مورد نیاز است که در اینجا چند معیار وجود دارد:

1- کودک شما نیاز به گفتار درمانی دارد، چون:

  • دیگران سخت متوجه می‌شوند که فرزند شما چه می‌گوید.
  • فرزند شما در سخن گفتن و یا ترجمه افکار خود، با کلمات مبارزه می‌کند.
  • صحبت کودک با لکنت، تکرار، طولانی شدن و بلوک‌ها مختل می‌شود.
  • فرزند شما بر روی مهارت‌های اجتماعی، مانند دوست داشتن، برقراری ارتباط مستقیم، یادگیری مهارت‌های بازی و مشارکت با دیگران دچار نقصان است.

2- کودک شما ممکن است تلفظ کامل داشته باشد و همچنین ممکن است در خواندن نیز بسیار سریع باشد، اما آن‌ها هنوز هم می‌توانند به گفتار درمانی نیاز داشته باشند تا مهارت‌های زبان عملگرایانه خود و یا فرآیند استفاده از زبان را به درستی در سناریو‌های اجتماعی برای گفتگو، یافتن دوستان جدید و یا درخواست‌های ساده بیاموزند.

3- کودک، ممکن است به علت ناتوانی یا شرایط پزشکی، مانند؛ اوتیسم یا اختلال شنوایی نیز به گفتار درمانی نیاز داشته باشد؛ زیرا این بیماری توانایی برقراری ارتباط را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در موارد فوق، با آسیب شناس گفتار زبان (SLP، مشورت کنیدSLP، اغلب خدمات این کودکان را در سن نوجوانی آغاز می‌کند و طی سال‌های مدرسه ادامه می‌یابد حتی اگر فرزند شما در یک سرویس گفتار درمانی، ثبت نام شود، ممکن است نیاز باشد که تمرینات گفتاری در خانه را برای حمایت از درمان انجام دهید.

چه زمانی مراجعه به یک گفتار درمانگر الزامی است؟

  •  کم شنوایی یا ناشنوایی
  • اشکال در تلفظ اصوات گفتاری
  •  اختلال در بلع
  • تأخیر در شروع گفتار در کودکان
  • در صورت تشخیص بروز هر یک از اختلالات فلج مغزی، اوتیسم، اختلال یادگیری
  •  عدم برقراری ارتباط کلامی یا غیر کلامی از سوی کودک
  •  اشکال در درک کلام

آیا کودک من به گفتار درمانی نیاز دارد؟

ممکن است که برخی از کودکان، تلفظی عالی داشته باشند یا حتی زودتر از دیگر همسالان خود قادر به خواندن شده باشند، اما با این وجود برای بهبود زبان کاربردی خود نیاز به گفتار درمانی داشته باشند، زبان کاربردی یعنی فرآیند استفاده‌ درست از زبان گفتاری و زبان بدن برای مصارف روزمره مانند درخواست کردن، مکالمه داشتن و دوست‌یابی در موقعیت‌های اجتماعی. از دیگر دلایلی که کودک را نیازمند گفتار درمانی می‌کند می‌توان به مشکلات پزشکی مانند آسیب مغزی یا عفونت که ممکن است روی توانایی آن‌ها برای برقراری ارتباط اثرگذار باشد، اشاره کرد. یکی دیگر از دلایل گفتار درمانی، وجود ناتوانی‌های قابل تشخیص مانند سندروم داون است. گفتار درمانی معمولا در سنین کم شروع می‌شود و می‌تواند تا زمانی که کودک به مدرسه می‌رود و ارتباط نوشتاری را می‌آموزد نیز ادامه پیدا کند.

درمان کودکانی که اختلال تکلم دارند

کودکانی که به دلایل مختلفی قادر به صحبت کردن نیستند، به روش‌های ارتباطی دیگری نیازمندند. درمان‌های اولیه و متخصصین زبان و گفتار در مقطع پیش‌دبستانی به کودکان (و والدین آن‌ها) یاد می‌دهند که تصاویر و زبان اشاره‌ی ساده چگونه به آن‌ها در برقراری ارتباط کمک خواهد کرد.

کودکانی که به مدرسه می‌روند ممکن است بتوانند از کامپیوتر یا تبلت برای برقراری ارتباط استفاده کنند، این ابزار‌ها از برنامه‌های تبدیل متن به صدا استفاده می‌کنند. لوئیس برادی (Lois Brady) نویسنده‌ کتاب «نرم‌افزار‌هایی برای اوتیسم» می‌گوید: تکنولوژی صفحه‌های لمسی، همچون گوشی‌های هوشمند و تبلت به دانش‌آموزان این امکان را می‌دهد که با استفاده از همان ابزار‌های جالبی که همکلاسی‌هایشان دارند، ارتباط برقرار کنند و به اهداف شخصی خود برسند. به علاوه متخصصین گفتار درمانی می‌توانند از این ابزار‌ها استفاده کنند تا مهارت‌های زبانی و کلامی را از راه تشویق و همراه کردن کودکان به آن‌ها بیاموزند.